Sophos Akademi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilişim ve Teknoloji
  4. »
  5. Euro-Q-Exa – Avrupa’nın en yeni kuantum bilgisayarı Münih’te hizmete girdi

Euro-Q-Exa – Avrupa’nın en yeni kuantum bilgisayarı Münih’te hizmete girdi

Avrupa’nın en yeni kuantum bilgisayarı Euro-Q-Exa, 12 Şubat’ta Münih’te hizmete açıldı.

  • Yayın tarihi: 12 Şubat 2026

Leibniz Süper Bilgisayar Merkezi’nde (LRZ) düzenlenen ve Avrupa kuantum bilgisayarları ailesi EuroHPC’nin bir parçası olan bu proje, Avrupa genelinde en son teknolojiye sahip kuantum hesaplama altyapısının oluşturulmasında daha da büyük bir ilerlemeyi temsil ediyor.

IQM Quantum Computers tarafından sağlanan Euro-Q-Exa, 54 fiziksel kübite sahip dijital bir kuantum bilgisayardır. 2027 yılına kadar 150’den fazla kübit ile genişletilerek araştırmacılara, endüstriye ve kamu sektörüne en son teknolojiye sahip kuantum hesaplama kaynakları sağlayacaktır. EuroHPC’ye ait olan sistemin maliyeti 25 milyon Euro olup, bunun 10 milyon Euro’su EuroHPC tarafından, geri kalanı ise Alman ve Bavyera kamu otoriteleri tarafından karşılanmıştır.

Açılış törenine Avrupa Komisyonu Teknolojik Egemenlik, Güvenlik ve Demokrasi Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen, Federal Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı Parlamento Devlet Sekreteri Silke Launert ve Bavyera Eyaleti Bilim ve Sanat Bakanı Markus Blume katıldı .

LRZ’nin SuperMUC-NG süper bilgisayarıyla entegre olan bu sistem, yarından itibaren halihazırda diğer LRZ kuantum kaynaklarını kullanan Avrupalı ​​son kullanıcılara hesaplama kaynakları sunmaya başlayacak. Sisteme erişim, Münih Kuantum Portalı ve EuroHPC JU erişim portalı aracılığıyla sağlanacak ve Almanya ve Avrupa genelindeki kullanıcılara destek verecektir. Bu açık erişim yaklaşımı, EuroHPC JU’nun yeniliği teşvik etme ve kıta genelinde gelişmiş hesaplama altyapısının geniş çapta kullanılabilirliğini sağlama misyonunun merkezinde yer almaktadır.

Euro-Q-Exa, Polonya’nın Poznań kentindeki PIAST-Q ve Çekya’nın Ostrava kentindeki VLQ’nun ardından çevrimiçi hale gelen üçüncü EuroHPC kuantum bilgisayarıdır . Ortak Girişim tarafından Avrupa genelinde altı kuantum bilgisayar tedarik edilmiştir. Ayrıca, EuroHPC JU HPCQS projesi kapsamında iki analog kuantum simülatörü olan Jade ve Ruby de tedarik edilmiş ve 2025 yılının sonunda Fransa’da (GENCI) ve Almanya’da (Julich Süper Bilgisayar Merkezi, JSC) hizmete girmiştir.

Bu makineler, Komisyonun Avrupa’yı kuantum hesaplama geliştirme alanında öncü konuma getirme konusundaki stratejik taahhüdünü yansıtmaktadır. Üye devletler genelinde birden fazla sistemin konuşlandırılması ve bu kaynaklara koordineli erişim sağlanması yoluyla, girişim bilimsel keşifleri hızlandırmayı, gelişmekte olan teknolojilerde Avrupa’nın rekabet gücünü güçlendirmeyi ve gelişmekte olan kuantum teknolojilerinde Avrupa’nın teknolojik liderliğini desteklemeyi amaçlamaktadır.

AB’nin kuantum  ve yüksek performanslı hesaplama politikası hakkında daha fazla bilgi edinin .

 

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir